Geriausias maistas kūdikiui yra mamos pienas. Su mamos pienu mažylis gauna lengvai įsisavinamas maistines medžiagas, vitaminus, mineralines, biologiškai aktyvias medžiagas, imuninius kompleksus, leidžiančius kūdikiui augti ir harmoningai vystytis. Bet motinos pieno laikymas turi taisykles, kurias privalo žinoti kiekviena mama.

Kiekviena moteris, kuri nors kartą gyvenime tapo mama, turi savo unikalią žindymo istoriją. Jos visos skirtingos – net ir ta pati moteris, augindama pirmą, antrą ar daugiau vaikų, kiekvieną kartą žindymą išgyvena kaip naują patirtį. Ir ji gali būti nebūtinai sklandi – sunkumų žindant patirti gali net ir ne pirmą kartą gimdžiusi moteris.

Kūdikio maitinimas nutrauktu motinos pienu irgi yra žindymas! Dėl įvairausių priežasčių moterims nepavyksta sklandžiai matinti krūtimu. Šiuo atveju į pagalbą pasitelkiamas pientraukis – rankinis, elektrinis, dvigubas ar viengubas… Pagal kiekvienos mamos poreikius. Ir patikėkite mes puikiai žinome, kad maitinimas nutrauktu mamos pienu reikalauja du, tris, o kartais gal ir visus DEŠIMT kartų daugiau pastangų, jėgų ir užsispyrimo nei įprastas žindymas krūtimi. Bet mes MAMOS, esame tokios STIPRIOS ir mes darome VISKĄ, kad mažylis gautų visa ką GERIAUSIA galime duoti.

Taigi šiame mūsų blogo įraše rasite informaciją kaip saugiai  laikyti nutrauktą motinos pieną, siekiant išsaugoti jame kuo daugiau vertingų medžiagų.

INDAS NUTRAUKTO MOTINOS PIENO ŠALDYMUI

Kieto plastiko ar stikliniai indeliai su nepralaidžiais orui dangteliais yra optimaliausias variantas mamos pieno saugojimui.

Šaldymui taip pat tinka ir specialūs mamos pieno saugojimo maišeliai.

Svarbu paruoštą saugojimui indelį ar maišelį tinkamai pažymėti t.y. specialioje tam skirtoje vietoje užrašykite pieno nutraukimo datą ir kiekį.

Kūdikiams iki 3 mėn šaldykite nedideles mamos pieno porcijas: pradžioje po 30 ml, vėliau po 60 ml, taip po truputi didindama, atsižvelgiant į augančio mažylio poreikius.

Mažos, 30-60 ml porcijos, gali būti naudingos netikėtose situacijose. Truputis atšildyto pienelio žindomam kūdikiui padės sulaukti grįžtančios mamos.

Tame pačiame inde galima laikyti/užšaldyti tos pačios dienos skirtingų pieno nutraukimo seansų pieną, tačiau svarbu atkreipti dėmesį ir maišyti tik panašios temperatūros piena. Taip jame išliks daugiau vertingų medžagų.  Naujai ištrauktą pieną atšaldykite šaldytuve ir sumaišykite su anksčiau ištrauktu pienu, kad gautumėte norimo dydžio porciją.

Kiekvienos dienos pieną šaldykite atskiruose induose.

Svarbu neperpildyti saugojimo indelio ar maišelio, kadangi užšąlę skysčiai plečiasi ir saugojimo indelis gali būti pažeistas.

Šaltai laikomas ištrauktas pienas išsisluoksniuoja, riebalai (grietinėlė) iškyla į viršų, jų sluoksnis bus plonas, o likęs pienas atrodys vos drumstas. Prieš maitinimą švelniai pasukite indą, kad pienas susimaišytų, bet nekratykite.

Pieno spalva gali skirtis, priklausomai nuo mamos dietos. Šaldytas pienas gali turėti neįprastą kvapą ir skonį, jeigu vaikas tokį valgo, nieko daryti nereikia.

Nutraukto motinos pieno laikymo sąlygos

  • Pienas gali būti laikomas kambario temperatūroje (iki + 25°C) apie 6-8 valandas.
  • Šaltkrepšyje su šaldymo elementais (ledo paketais) mamos pieną galima laikyti iki 24 valandų.
  • Mamos pienas gali būti saugiai laikomas šaldytuve + 4°C (ne šaldytuvo durelėse) iki 5 dienų.
  • Šaldymo kameroje, esančioje šaldytuvo viduje (-15°C  temperatūra) – iki 2 savaičių.
  • Šaldytuve, kur šaldiklis yra su atskiromis durelėmis (−18°C temepratūra) – 3–6 mėnesius.
  • Atskirame šaldiklyje , kuriame palaikoma −20°C temepratūra – 6-12 mėnesių.

Šaldiklio tipas dažnai nulemia užšaldyto pieno laikymo terminą. Bet kuriuo atveju laikykite pieną šaldiklio gilumoje, nes ten yra šalčiau ir mažiau kintanti temperatūra.

Nutraukto mamos pieno atitirpinimas ir šildymas

Pirmiausia naudokite seniau užsaldytą pieną.

Kūdikis gali gerti vėsų, kambario temperatūros ar pašildytą MP.

Atitirpinkite užšaldytą pieną šaldytuve iš vakaro arba atsargiai, iš lėto po tekančia šilto (ne karšto) vandens srove arba inde su šiltu vandeniu.

Stebėkite, kad tekantis vanduo ar vanduo, kuriame pamerktas pieno saugojimo indelis, nesiektų indelio kaklelio.

Po atitirpinimo pienas gali būti laikomas šaldytuve 24 val.

Pieno šildymui nenaudokite mikrobangų krosnelės ir nešildykite ant viryklės, nes gali susidaryti karščio taškai ir žūti antikūniai.

Pasukite indą, kad sumaišytumėte riebalus ir paskirstytumėte šilumą. Neplakite, nekratykite pieno.

Likusį po maitinimo pieną reikia išpilti.

Atitirpinto ar dalinai atitirpinto pieno pakartotinai neužšaldykite.

 

*Parengta pagal Academy of Breastfeeding Medicine protokolą, US CDC rekomendacijas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *